Wednesday, 22 January 2014

sunscreen-sunscreen !

aw , beby ? sejak dua menjak lepas bukak sekolah 2014 ni , org duk pkir-pikir lah sal nak masuk MRSM kann , tapi , masaalah besarnya , org tak aktif , tak rety men sukan-sukan ni , apetah lagi nak masuk bebola-baling , bola-tampar , mende yang melibatkan lelari ni , org memang FAIL ! merentas desa ? sama je . catur ? lagilah . badminton ? jangan harap buleh masuk !
'asal xleh masuk ?'
memang sah takleh lah sbb rame gile org masuk kelab tu , lagipun cikgu pilih yang memang-memaang rety je , uiiiiittt , sebaak-sebak-sebakkk ! banyak mende positif + negatif dlam mende ni .
positifnya , boleh dapat banyak markah kokurikulum ! tubuh pun ape kurangnya , makin kurus lah ! dapat banyak sijils . Yang negatif pulak , muka org makin gelepp lah nanti , sakit kaki , takleh rehat , nak buat kerje sekolah pun semput . haishhh ! byak yang negatiif nii , !
The Most Important Thing is , i dont want my face be one of malaysians sunburn victim ! ! tu yang penting , memang taknak lah bebi . 
'so takyah lah nak aktif kokurikulum .'
hish , mane buleh lah , nak masuk Mara org kena aktif la yunk , lagipun ni org dh form 3 , lenla kalo form 2 .
'asal tak aktif dari form 2 lagi ?'
hihiii , org dh try masuk bola baling , tapi tak layak sbb tak rety men , dh lah panas , kena lari pulak ! eii , sori mori la , lambat agi nak aktif ! haha , *gelak sampai nek tanduk
teruk kan ? dah tauu , ! so , org kena la cari solution nye , n it's sunscreen ! like my entry's tittle , sunscreen-suncreennn ! in need to buy it ! one is enough , ! org kena active dlm kawad cmtu , BSMM a.k.a PBSM , usahawan muda , jingga . yelah , nak buat cnne , dh tejelopok , baru nk menyesal . huhu . so , org tengah search-search kat google , sal sunblock , sunscreen , yang terbaik punya . ade yang guna Sunplay . spf 130 , mahal , rm35 cmtu , for face and body , n waterproof . em , mende yang susah nye nak beli yang ni , org kene beli lagi make up remover , sbb sunplay ni waterproof susah nak ilang . mahai pulak tu . yelah dh spf 130+ kot ! ko gile , murah je sbnarnya , tp org malas nak menbazir ! nak beli remover lagi , sunplay lagi . heyy , masaalah .


lepas tu , org ade terbaca sal nano-nano white pulak , mende tu utk muka oily , cenggituu , , nama panjang dye nano white omega shield SPF50++ , mahai ugak , 29.90 , ko gile ? warghhhh ! takdak yang murah kahh ? cek nak cri yang murah , n berkuaaaaalitttiii , ! 
'ade aty , dh lah nk yang berkualiti , nak murah lagi . ish3'
nano-nano-nano , nak beilah , and nak cite agi , org tulis ni berdasarkan org bace kat blog-blog lah , mende alah ni ade dua jenis warna la , klo gelap sikit pake wrne kuning , in kalo cerah , pake warne putih . tpi , tgok dulu lah nak pake ke tidak mende tu . nmpak cm ok jee . . nanti pujuk mami suh beli .
*sebenarnye bru dua ary dpt duit rm100 , mesty mami suh beli pkai duit sendri , , :'(




so , org akan pikir and try convince mama pasal mende ni . . chaiyok mrs. hero ! :)