Friday, 14 March 2014

my Facial Care




hai ! rindu aku tak? dalam 3 bulan dah tak jenguk blog.. hukhukkk... dah berhabuk dah blog i ni.. =.=! my fault.. 
"busy sangat ke?"

yes! busy gila! u know , skunk ni musim exam kat skula i , sbb tu la takleh nak bukak sangat internet . but , kalo bab2 men catur tu , hehe , takyah cakap , sah 2 , 4 kali round baru amek buku . and , yesterday last exam . so aku leyh lah bebas buat sementara waktu . don't u know that ? hihi .
berbalik pada title entry org pada hari ini . oke-oke . dulu org penah pakai shurah , erm , name ape ye cleanser tu .  yes , shurah pencerah . my mum belikan . pake-pake-pake . okey . minyak dah okey . mcam bagus dari dulu tau . and jerawat pun cam nak ilang. muka pun cerah lah jugak sbb minyak ilang . sbb dulu org ni energetik sikit . main tengah panas je . biase la bebudak . hihi



yaah , shurah dengan gamat dan timun and shurah pencerah ni , org pakai time org darjah 6 , and at the current time , org ade banyak mr.pimples kat ataih dahi org , just kat atas dahi ni je . and nak abis tahun 2011 tu , my mum belikan org mende ni . org pakai jelah , okey , conclusion dye , muka org memang takdek jerawat langsung tau ! takdek ! cuma parut je still ade . i think why my mr.p nek ? rupanya sbb muka berminyak . memang muka org berminyak gila time drjah 6 . cuma time tu org bukannnya kesah sal wajahhh , yelah still budak mentah agi kan .

 
then , naik form 1 , mula la gatal hand nak beli lain , tapi still ngan produk shurah lagi , sbb time tu org ingat just ade produk ni je , hehe , budak lagi kan , hahaha . org pun beli shurah dengan susu kambing pulak . org guna tu muka org memang lah naik jerawat tapi takde lah dengan agresifnya . alah , 1-2 ketul je . guna-guna-guna , smpai lah org bosan dengan produk tu , org beli skrub pulak . actually time tu org tersalah pilih . yang jujurnya org nak beli pulak yang ni , tapi silap amek dengan skrub sbb rupa bentuk mende ni sama .

sama ke ? entah lah .. hihi .. then org pun pake jelah skrub tu tanpa cleanser , then muka org nek la dua-tiga bji , especially pipi belakang . parut pun banyak gile kat situ . nasib boleh tutup je sbb pakiai tudung . sbb kan jerawat naik , org pun beli lah cleanser shurah lagi and time tu dah nak naek form 2 . and org beli shurah remajah .satu set pulak tu , sbb time tu org baru berakal sal mende ni ,, macam hebat lah . hehe.. siap beli toner ngan pelembab lagi . pada mula nya org pakai , yes , memang oke je muka , tengah-tengah nek segeng jerwat kat tempat sama iaitu kat belakang pipi and dahi . 

 

next ! orang tukar shurah timun gamat balik , sbb nak muka yang takde jerawat dulu . tapi alangkah sebaknya org , jerawat makin mendarat kat muka lepas pakai mende tu . waaaa . sedehhh TT.TT... then , orang pun mogok tau . tak pakai cleanser 2 minggu . then , my mum belikan org sabun anti jerawat hape hentah . mulanya org takut nak try , yelh fobia kot . dah bape ketul pencuci muka dah org guna shurah ? hehe . salah me . and org kuatkan hati ni and try that thing , guna dekat sebulan alhamdullilah jerawat hilang . yes !  yes ! jerawat pasir jerawat besar semua dia sapu kasi licin , parut pon ilang . tapi yang menduka citakan hati orang ni , sabun tu dah mengecil - mengecil- kecil . huuuuu ... dah takde , nazak , innalillah . ! sedehhh ! org nak lagi sabun tu , tapi mummy ckap dah takde sbb time tu macam promosi and like susah lah nak dapat balik . orng pun dah tak de sabun . jerawat start mengganas balik . nak nangeh ase , ! orang pu mogok ngan jerawat and tak pakai-pakai cleanser . pastu mummy pun bawak balik sabun anti jerawat jugak , tapi lain punya bentuk . org pun try , n my face not make any changes . ;'( sabo jelh . mlas nak beli yang len org pn pake-pake pake . jerawat memang always naik .