Wednesday, 5 March 2014

Sel Darah MerahSel Darah Merah 

Sel darah merah atau eritrosit merupakan salah satu jenis sel yang penting yang terdapat dalam darah. Di dalam darah sendiri terdapat sel lain, seperti sel darah putih dan plasma. Ringkasnya, sel darah merah dengan dibantu dipam oleh jantung berfungsi mengantarkan oksigen dan zat makanan ke rangkaian-rangkaian di seluruh tubuh kita. Untuk lebih rincinya, simak penjelasan dibawah ini. 

Pengertian Sel Darah Merah 

Sel darah merah dalam bahasa Inggeris dikenali dengan erythrocyte atau red blood cell. Sebenarnya erythrocyte berasal dari bahasa Yunani yakni erythros yang artinya merah dan kytos yang artinya sarung sel. Disebut sel darah merah kerana memang warnanya yang kuning kemerahan. Warna merah ini berasal dari hemoglobin yang membentuk eritrosit. Sedangkan hemoglobin dibentuk oleh zat besi. 

Pada manusia sel darah merah ini dibentuk di bahagian saraf tunjang, limpa dan hati. Kelajuan laju pembentukannya sekitar 2 juta erosit per saat. Terdapat beberapa tahap pembentukan sel darah merah di dalam sum-sum tulang belakang. Pertama, sel darah merah akan membesar dan mengandungi esame namun tidak mengandungi hemoglobin. Selepas itu, sel darah merah mula memuat hemoglobin dan kehilangan nukleusnya. Kemudian sel darah merah siap diedarkan melalui peredaran darah dan beredar kurang lebih selama 114 - 115 hari. Jadi, lama aktifnya sel darah merah tidak lebih dari 120 hari. Selepas itu, sel darah merah akan dihancurkan dan mati. Hemoglobin yang keluar dari sel darah merah yang mati tadi akan terurai menjadi dua zat baru iaitu hematin yang mengandungi zat besi. Zat besi ini berguna untuk membentuk eritrosit baru. 

Bentuk sel darah merah jika dilihat dengan mikroskop kelihatan berbentuk cakera / kepingan bikonkaf dan tidak mempunyai inti. Sel darah merah berdiameter sekitar 7.7 unit (0,007 mm) dan tidak boleh bergerak. Terdapat sebanyak kira-kira 5 juta sel darah merah di dalam 1 mm3 darah (41/2 juta). Dengan demikian, sel darah merah merupakan kandungan paling banyak dalam darah. 

Fungsi Sel Darah Merah 

Setelah dibentuk, sel darah merah akan merebak membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh rangkaian-rangkaian di tubuh. Oksigen ini diikat oleh hemoglobin yang terdapat di dalam sel darah merah. Sel darah merah akan melepaskan oksigen melalui kapilari yang dilaluinya. Pada saat bersamaan, sel darah merah juga akan mengikat karbon dioksida dari rangkaian tubuh untuk dikembalikan ke paru-paru. 

Selain itu, sel darah merah juga menjadi faktor penting dalam kekebalan tubuh kita. Hemoglobin dalam sel darah merah akan mengeluarkan radikal bebas yang boleh memusnahkan dan membunuh bakteria yang masuk ke dalam tubuh. Bakteria ini biasa disebut membrane sel pathogen. 

Eritrosit juga boleh melebarkan saluran darah dan melancarkan aliran darah menuju rangkaian yang kekurangan oksigen dengan cara melepaskan kompaun S-nitrosothiol. Sel darah merah juga menjadi penentu golongan darah seseorang. Penggolongan ini ditentukan oleh ada atau tidaknya antigen bernama aglutinogen dalam sel darah merah. Ada dua antigen yang telah dikenali dalam sel darah merah, iaitu antigen A dan antigen B. Jadi, misalnya seseorang akan digolongkan mempunyai golongan darah A, jika di dalam sel darah merahnya terdapat antigen A dan plasma darahnya mempunyai aglutinin β (anti-B). 

Itulah penjelasan singkat mengenai sel darah merah dari mula pengertian hingga fungsinya. Semoga bermanfaat dan menambah wawasan anda.